Πάντα και ποτέ

Loading...
Advertisements
Loading...

Το άπειρο είναι ο «Δαίμονας» , είναι αυτό που σου δίνει κίνηση – ενέργεια ετυμολογικά ερμηνεύεται από το στερητικό < α + πέρας, δηλαδή χωρίς τέλος.

Έννοια αφηρημένη για φιλόσοφους , μαθηματικούς , θεολόγους – έννοια δυσνόητη για ρεαλιστές και  κυνικούς. Δε  σε αφήνει ποτέ να την πλησιάσεις, ποτέ δε φτάνεις πουθενά γιατί πάντα έχει κι άλλο – πάντα έχει άπειρο ακόμα.

Ο Αναξίμανδρος όρισε το άπειρο ως ατέρμονο – αθάνατο. Κατέληξε πως η ανθρώπινη διάνοια δε μπορεί να καθορίσει το άπειρο.

Έτσι μένει να σκεφτούμε πως μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι αυτές που μπορούν να ερμηνεύσουν το άπειρο – το χωρίς τέλος – το αιώνιο. Αυτοί είναι τα παιδιά και οι ερωτευμένοι . Κι αυτό τελειώνει.. όταν οι άνθρωποι σταματούν να είναι παιδιά είτε γιατί μεγάλωσαν , είτε γιατί δεν είναι πια ερωτευμένοι.

Loading...

Κανείς δε μπορεί καλύτερα από αυτούς να μας πουν με τόση θέρμη 2 λέξεις άπειρες. Η πρώτη το “πάντα” : θα σε αγαπάω πάντα, θα ‘σαι πάντα ο καλυτερός μου φίλος. Και η δεύτερη το “ποτέ” :  δε θέλω να σε αφήσω ποτέ, ποτέ δε θα σου ξαναμιλήσω. Ποτέ και πάντα σαν ένας κύκλος που κλείνει – σαν μία ιστορία που ξεκινά. 

Το νόημα που δίνουν στο άπειρο οι άνθρωποι είναι πως είναι ζωντανό – υπάρχει «πάντα» και δε θα πεθάνει «ποτέ», άρα έχει δύναμη – μας κάνει αλεξίσφαιρους μας κάνει αθάνατους – ακριβώς όπως νιώθουμε όταν είμαστε παιδιά και όπως νομίζουμε πως είμαστε όταν ερωτευτούμε.

Συνήθως λοιπόν, έρχεται αυτό το χωροχρονικό σημείο στη ζωή μας που μας προσκαλεί να βάλουμε όρια για να έχουμε συνέχεια. Το νερό της αθανασίας γίνεται πια εμφιαλωμένο – και εμείς καλούμαστε να ακυρώσουμε το άπειρό μας και να υπολογίσουμε τη ζωή με τα βάσανά της, τις χαρές, τα καθημερινά της – αυτά που καμιά φορά σε “πνίγουν” και τη ρουτίνα της που μέχρι να τη συνηθίσεις πονάει το μυαλό σου, αλλά όταν την “μάθεις” δεν την αλλάζεις και θα ‘θελες πολύ να συμβαίνει στο άπειρο.

Αν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονταν, το καθετί θα παρουσιαζόταν στον άνθρωπο όπως πραγματικά είναι: άπειρο.  Γοίλιαμ Μπλέικ, 1757-1827, Άγγλος ποιητής και Ζωγράφος.

Loading...

Σχολιάστε