Η ιστορία χάραξε το δρόμο – Πατησίων

«Όταν έχεις διασχίσει όλη την οδόν Αιόλου έχοντας πίσω σου την Ακρόπολη και τους Αέρηδες, βλέπεις μπροστά σου έναν σκονισμένο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου, που καταλήγει σε ένα μικρό χωριό, τα Πατήσια.» περιηγητής Edmont About, 1854

Παραδείσια

Δρόμος χωματένιος στις αρχές του 19ου αιώνα που οδηγούσε στις εξοχικές κατοικίες πολλών Αθηναίων (κυρίως τα Άνω Πατήσια) καθώς ξεκινούσε από την Ομόνοια και έφτανε στην Πάρνηθα. Η περιοχή είχε ωραίους κήπους και ήταν αραιοκατοικημένη (στην απογραφή του 1879 είχαν 847 μόνιμους κατοίκους). Γι΄ αυτό και τα ονόμαζαν “Παραδείσια”.

Για την προέλευση του σημερινού ονόματος των Πατησίων υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

Κατά τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και λαογράφο Κώστα Μπίρη, το όνομα προέρχεται από τον επιρρηματικό τύπο Βατήσι, όνομα του αρχαίου ελληνικού δήμου Βατής.


Μία δεύτερη εκδοχή του ονόματος της περιοχής “έρχεται” από τον ιστοριοδίφη και ακαδημαϊκό Δημήτριο Καμπούρογλου, κατα τον οποίο οφείλεται σε έναν Τούρκο αξιωματούχο της οθωμανικής εποχής ονόματι Πατίς-Αγά , ο οποίος ζούσε στην περιοχή.

Και τέλος, υπάρχει η λαϊκή εκδοχή που αναφέρει πως, αν κάποιος ρωτούσε στο κέντρο πώς θα πάει στην περιοχή, του έδειχναν πού είναι και του έλεγαν: “πάτα ίσια”.

Σήμερα είναι ένας δρόμος πολύβουος και πυκνοκατοικημένος – με επιβλητικά κτίρια και αρκετά διατηρημένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της εποχής.


Η οδός Πατησίων αποτελεί μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Αθήνας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Και ο δρόμος – χρόνος δε σταματά..

Σχολιάστε