Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν – Αlbert Einstein

Loading...
Advertisements
Loading...

Είχα το πρόσωπό του σε εξώφυλλο τετραδίου, υπάρχει σε μπλούζες, τασάκια κά. Ο Αlbert Einstein μίλησε σε ηλικία τριών ετών και θεωρούταν από τους γονείς του “αργός”. Στο μέλλον κέρδισε βραβείο νόμπελ φυσικής και πλέον θεωρείται ο πιο σημαντικός επιστήμονας του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1879, στο Ούλμ στη Νότια Γερμανία, και πέθανε το 1955 στο Πρίνστον στο New Jersey. Ήταν γερμανοεβραίος στην καταγωγή και αγαπούσε να παίζει βιολί.

Η αρχή

Μικρός ήταν μέτριος στα μαθήματα. Ο πατέρας του ήταν αυτός που του ξεκλείδωσε το ενδιαφέρον της ανακάλυψης, της εξήγησης και της επιστήμης, έπειτα από δύο δώρα που του χάρισε μία πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας.  Σπούδασε φυσική στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Άρχισε να μελετά και να ερευνά. Η διάσημη εξίσωσή του E = mc2 παρουσιάστηκε το 1907 και καθόρισε την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και την κατασκευή της ατομικής βόμβας!

Είχε γνωρίσματα αυτιστικού παιδιού, η κακή του μνήμη και η κοινωνική του αδεξιότητα είναι συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ. Σαν παιδί ήταν μοναχικό και επαναλάμβανε στερεοτυπικά τις ίδιες φράσεις. Στις πανεπιστημιακές του διαλέξεις ανέπτυσσε έναν μπερδεμένο και δυσνόητο λόγο που ήταν σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος.

Μέχρι το τέλος

Ο Einstein ήταν αφοσιωμένος στη μάχη για τα ατομικά δικαιώματα αντιρατσιστής, ακτιβιστής και ειρηνιστής, πίστευε ότι ο ρατσισμός είναι η «ασθένεια των λευκών». Το 1940 έγινε μέλος της Εθνικής Οργάνωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων, ενώ αλληλογραφούσε με το W.E.B. Du Bois, ακτιβιστή και υπέρμαχο των ατομικών δικαιωμάτων.

Loading...

Στις 11 Απριλίου του 1955, λίγες μέρες πριν πεθάνει, υπέγραψε το μανιφέστο του Μ. Ράσελ για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η ειρωνεία είναι ότι η θεωρία του για τη σχετικότητα (Ε=mc2) ήταν εκείνη που βοήθησε στη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Φοβούμενος ο ίδιος ότι οι Ναζί θα επικρατήσουν, ενημέρωσε τον πρόεδρο Ρούζβελτ για την ατομική ενέργεια. Μετά την καταστροφή της Χιροσίμα, όμως, έγινε υποστηρικτής του πυρηνικού αφοπλισμού.

Επιστημονικά αποδεδειγμένο

Τέλος, 7 ώρες μετά το θάνατό του, επιστήμονες αφαίρεσαν τον εγκέφαλό του και τα μάτια προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά της ευφυΐας του. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο βρεγματικός λοβός του ήταν 15% μεγαλύτερος από το λοβό του μέσου ανθρώπου και αυτό του έδινε απίστευτη μαθηματική δεξιότητα και οπτική αντίληψη του χώρου.

Η καυστική του απάντηση

Η απάντηση του Einstein σε όσους αμφισβήτησαν τη θεωρία της σχετικότητας ήταν: “Βάλε το χέρι σου επί ένα λεπτό μέσα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό – θα σου φανεί μια ώρα. Κάθισε δίπλα σε μια γοητευτική γυναίκα επί μία ώρα – θα σου φανεί ένα λεπτό. Αυτό θα πει σχετικότητα!” .

Φράσεις του:
 • Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.
 • Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο για να κατανοήσει κανείς τι είναι ο φόρος εισοδήματος
 • Το πιο ακατανόητο πράγμα είναι το ότι ο κόσμος είναι κατανοητός.
 • Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.
 • Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα.
 • Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και δεν είμαι σίγουρος σχετικά με το σύμπαν.
 • Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με πέτρες και ρόπαλα.
 • Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.
 • Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα.
 • Δεν έχεις πλήρη κατανόηση για κάτι, αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου.
 • Ένα μόνο με εκνευρίζει στη νεότερη γενιά…ότι πλέον δεν αποτελώ κομμάτι της.

Loading...

Σχολιάστε