Δημιουργία Σαντορίνης VOLCANO (Vid)

Loading...
Advertisements
Loading...

Αρχή

Γεννημένη από λάβα η Σαντορίνη αλλάζει συνέχεια μορφές κατά την διάρκεια των αιώνων εκρήξεις και σεισμοί από τέσσερα διαφορετικά ηφαίστεια της έδωσε πληθώρα σχημάτων, 30.000 χρονιά πριν το νησί ήταν διπλάσιο από το σημερινό.

Περίπου 25.000 χρονιά πριν – έπειτα από έκρηξη βυθίζεται το μισό νησί σχηματίζοντας την καλντέρα , η θέση της οποίας είναι πολύ κοντά στην σημερινή.

Μέση

Η Στρογγυλή πριν από 3.700 χρόνια είχε πάρει το τελειωτικό της σχήμα και το ηφαίστειο ετοιμαζόταν για μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του. Ο πρώτος οικισμός του ακρωτηρίου ιδρύεται το 4.500 π.Χ. και κατά τον 18 αι π.Χ. εξελίσσεται σε πόλη. Στις αρχές του 17 αι π.Χ. ισοπεδώνεται από σεισμό και έπειτα ξαναχτίζεται. Η Σαντορίνη εκείνη την περίοδο φιλοξενεί πάνω από 30.000 κατοίκους.

Την άνοιξη του 1613 π.Χ. το ηφαίστειο ξαναξυπνά και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά καταστρέφονται τελείως. Κύματα ύψους 30 μέτρων καταστρέφουν τα γύρω νησιά και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, εξήντα κυβικά τέφρας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα σε τρία εικοσιτετράωρα , ο όγκος αυτός είναι ίσος περίπου με τον όγκο 64.000.000 σπιτιών.

Loading...

Οι ποσότητες ηφαιστειακών αερίων που συγκεντρώθηκαν στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν πτώση στην μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου για δύο χρόνια. Η έκρηξη βύθισε έως το 1/4 του νησιού και σπάζοντας το σε τρία κομμάτια τη Σαντορίνη, τη Θρασιά και το Ασπρονήσι. Ένα παχύ στρώμα στάχτης κάλυψε ολόκληρο το νησί επεκτείνοντας το στις ανατολίτικες ακτές έως και δύο χιλιόμετρα. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Τέλος

Το 46 π.Χ. αναδύθηκε πάλι από τα βάθη της καλντέρας δημιουργώντας από την αρχή τα ηφαιστειακά νησιά. Τα τελευταία 150 χρόνια η έκταση της Νέας καμένης έχει τριπλασιαστεί , η τελευταία εκροή λάβας σημειώθηκε το 1950.

Έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ το 2006 , έδειξε ότι σε περίπτωση που γινόταν έκρηξη της Νέας καμένης μέσα στο 2006 θα είχε αρκετή ενέργεια για να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια και να φτιάξει ηφαιστειακό θόλο ύψους 120 μέτρων.

Ακόμα, σήμερα στο ηφαίστειο υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης σεισμικής δραστηριότητας και θερμοκρασίας

Loading...

One Reply to “Δημιουργία Σαντορίνης VOLCANO (Vid)”

Σχολιάστε