Άγραφος πίνακας – Λευκό χαρτί

Loading...
Advertisements
Loading...

Μία φράση του Τζον Λοκ (φιλόσοφος του 18ου αιώνα, κύριος αντιπρόσωπος του αγγλικού κινήματος του εμπειρισμού και διαφωτιστής), που έχει επιβιώσει τόσα χρόνια και αποτελεί πλέον κανόνα στον φιλοσοφικό, αλλά και καθημερινό τρόπο σκέψης και ζωής, “tabula rasa (άγραφος πίνακας)”

Κατά τον Λοκ ο νους είναι tabula rasa (άγραφος πίνακας). Όταν ο άνθρωπος γεννιέται ο νους του είναι κενός και η ψυχή του. Από την πρώτη στιγμή που βγαίνει στον κόσμο αρχίζει να λαμβάνει γνώσεις, συλλέγει συναισθήματα και εικόνες. Ο πίνακας τότε του ανθρώπου αρχίζει να γεμίζει και γίνεται ικανός να κρίνει, να συγκρίνει, να αναπτύσσει ιδέες και να αλληλεπιδρά στον κόσμο.

Οι δύο πηγές της γνώσης είναι, επομένως, οι αισθήσεις και οι σκέψεις και οι δύο προϋποθέτουν την εμπειρία των εξωτερικών πραγμάτων και των εσωτερικών διαδικασιών.

Το μυαλό και η ψυχή ξεκινούν όπως λέγεται ως λευκό χαρτί, χωρίς καθόλου ιδέες. Αρχίζουν μέσα από την εμπειρία να γεμίζουν και καταλήγουν σε ένα τεράστιο απόθεμα ποκιλίας γνώσεων και συναισθημάτων.

Loading...

Πως “γεμίζει” το μυαλό και η ψυχή μας;

Η θεμελίωση της γνώσης βασίζεται στην παρατήρησή μας, που αναφέρεται είτε σε εξωτερικά αισθητά αντικείμενα είτε στις εσωτερικές λειτουργίες του μυαλού μας τις οποίες αντιλαμβανόμαστε και στοχαζόμαστε οι ίδιοι.

Η αισθητήρια αντίληψή μας μεταφέρει στο μυαλό μας με διάφορους τρόπους αντιλήψεις που γίνονται οι ιδέες που αποκτάμε. Αυτή τη σπουδαία πηγή των περισσότερων ιδεών τις οποίες έχουμε, που εξαρτώνται απολύτως από αισθητήρια αντίληψή μας και μεταφέρονται με αυτήν στη νόηση, είναι η αίσθηση.

Η αντίληψη, η σκέψη, η αμφιβολία, η πίστη, ο συλλογισμός, η γνώση, η θέληση και όλες οι διαφορετικές ενέργειες του νου μας, έρχονται και φτιάχνουν την εμπειρία μας και είναι όλες αυτές οι ενέργειες της ψυχής και του μυαλού μας που την εφοδιάζουν. Το σύνολο των εσωτερικών μας νοητικών μας λειτουργιών δημιουργούν το σύνολο του εαυτού μας.

Με δικά του λόγια:

  • Η ψυχή είναι άγραφος πίνακας (tabula rasa). Δέχεται ιδέες και γνώσεις από την εμπειρία.
  • Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία.
  • Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να επιβουλεύεται την ζωή, την υγεία, την ελευθερία ή την ιδιοκτησία των άλλων.

Loading...

Σχολιάστε